Acest chip ar putea ajuta NASA să ajungă la cel mai apropiat sistem stelar

de: Bogdan Cristea
17 12. 2016

Un chip extrem de avansat i-ar putea ajuta pe cei de la NASA să transporte un obiect către Alfa Centauri.

Conform Wikipedia, Alfa Centauri reprezintă principalul sistem stelar al constelației Centaurul. De fapt, în acest caz, ar fi vorba despre o stea triplă, Alfa Centauri fiind cel mai apropiat sistem stelar de Sistemul Solar. Cea mai apropiată stea de sistemul nostru este Proxima Centauri, una din cele trei stele ale Alfa Centauri, și care se află la 4,22 ani lumină de soarele nostru.

Alfa Centauri a atras atenția multor oameni de știință pe parcursul timpului, iar în luna aprilie a anului curent, faimosul astrofizician Stephen Hawking și miliardarul rus Yuri Milner au anunțat o nouă inițiativă prin care vor să ajungă acolo. Însă, după cum scrie și site-ul Interesting Engineering, una dintre principalele probleme erau radiațiile. Mai exact, acestea puteau distruge vehiculul înainte ca el să ajungă la destinație.

Pentru a rezolva problema, cercetătorii ar fi pregătiți să apeleze la o soluție foarte interesantă. Ei ar vrea să includă un chip care va avea capacitatea de a se repara singur. NASA colaborează cu Institutul de Știință și Tehnologie din Coreea în cadrul proiectului, folosind un tranzistor experimental cu fire cu grosimi de doar câțiva nanometri.

Teoretic, odată la câțiva ani, chip-ul din interiorul vehiculului trimis către sistemul stelar ar fi oprit, iar încălzirea tranzistorilor ar repara orice fel de pagube produse de radiații. Poarta, electrodul care ar controla variația conductibilității, înconjoară firul. O suprafață mai mare de contact la poartă permite trecerea unei cantități mai mari de curent, acesta din urmă încălzind poarta și canalele, eliminând efectele negative produse de radiații.

Soluția ar putea ajuta la recuperarea memoriei flash de zece mii de ori și a celei DRAM de 12 ori. Pentru moment, un astfel de chip ar fi cel mai bune soluție. Una dintre alternative ar fi alegerea unei rute cu mai puține radiații, însă asta ar prelungi călătoria cu ani de zile. De asemenea, cercetătorii ar putea adăuga elemente de protecție pentru componentele electronice, însă asta ar însemna o greutate mai mare, iar vehiculul nu ar mai putea călători cu aceeași viteză.

După cum am spus în trecut, chip-urile se vor afla în interiorul unor roboți micuți care vor fi trimiși în spațiu cu ajutorul unor lasere puternice. „Aceasta este o abordare în stilul Silicon Valley pentru călătoriile spațiale”, a spus Yuri Milner.